Tanıyabildiniz mi? - 01

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,827

Tanıyabildiniz mi? - 01
Milliyet Gazetesinin İlginç ve Bilgilendirici Bulmacası

Milliyet_Tan_yabildiniz_mi_00_Teaser.jpg


Bir zamanlar kültür ve sanata verdiği özel önemle hatırlanan "Milliyet gazetesi" (eski Milliyet), 1981 yılında ilginç bir bulmaca serisi yayımlamıştı. "Tanıyabildiniz mi?" başlıklı bu dizide Türkiye'nin otuz ünlü kişisi peyderpey ve isim vermeden tanıtılıyor ve okuyuculardan bu ünlülerin kim olduklarını bilmeleri isteniyordu. Para ödüllü bir yarışma olduğu için gazete cevapları on-oniki gün sonra vermeye başlamıştı. Tanıtım reklamlarında "usta bir kalem"in yazıları yazacağı, "usta bir fırça"nın da bu ünlüleri resimleyeceği belirtilmiş ama bu yazar ve çizerin de kim oldukları başta belirtilmemişti (yarışmanın kendisi gibi bu da bir bulmaca gibi olmuş). Bunların kim oldukları da, sorulan ünlüler gibi sonradan belli olacaktır. Yazıları yanılmıyorsam "Çetin Altan" yazıyordu, portreleri ise geçenlerde kaybettiğimiz "Bedri Koraman" çiziyordu (renkli olarak). Tabii bulmaca sorulurken ünlü kişinin yüzü karartılıyor, On gün sonra yayımlanan cevap yerine geçen portrede yüzleri açılıyordu. İlk bulmaca 1 Mart 1981'de yayımlandı. Dizi son cevabın yayımlanması ile 30 Nisan 1981'de sona erdi. Hem bulmacalar hem de cevapları hep birinci sayfadan verilmiştir.

Ben o tarihlerde gazeteden kupürleri kesip saklamıştım, sonraki yıllarda (2000 gibi) da taramıştım. Size taradığım şekliyle sunacaktım, ama kendi taramalarımı bir hevesle o tarihte OCR yapıp word dosyası halinde saklamışım (herhalde OCR'ı filan öğreniyordum, zaten eksikleri de vardı), orijinal jpeg dosyalarını da hangi akla hizmetse atmışım. Bence bu şekliyle orijinalliğini kaybetmiş olduğu için hiç hoşuma gitmedi, ben de sizler için gazetenin arşivinden tüm seriyi ekran yakalama yazılımları marifetiyle yeniden topladım. Her bir makale için 7-8 ayrı ekran yakalama yapıp bunları yazılımla birleştirdim (biraz meşakkatli). Ama okuma kolaylığı ve konu bütünlüğü sağladı (gazete arşivinden okumak daha eziyetli). Ben cevapları soruyla aynı sayfaya koyuyorum. Serinin hem yazarı hem de çizeri çok iyi oldukları için yazılar zevkle okunuyor. İleriki bölümlerde yazılar daha da olgunlaşıyor. Tanıtılanların (sorulanların) arasında bizim yaştakilerin bile zar zor hatırlayabildiği bazı şahsiyetler de var. Genç nesil ise bunların birçoğunu tanımayabilir. Ama bu kişiler Türk sanat ve siyaset hayatına damga vurmuş önemli insanlar. Anlatım da çok ilginç olunca bence güzel bir koleksiyon olacak. Kısa sürede bitirmeye çalışırım. Bu dizi aynı zamanda rahmetli "Bedri Koraman"ı bir kez daha anmak için bir vesile olacaktır.
Keyifli okumalar dilerim.


Milliyet_Tan_yabildiniz_mi_01_1_3_81.jpg


 
Son düzenleme:

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,271
8,496
Değerli scanfan dostum,
Çok güzel ve çok yararlı bir paylaşım yapmışsınız.
Özellikle hem bilgimizi tazelemek hem de beyin jinmastiği yaptırması nedeni ile bir harika.
Nostalji yaşatarak minik bir araştırmaya yöneltmesi de ayrı bir güzellik.
Örneğin 1. soruyu okuyunca son bölümlerde " Şehvet Kurbanı " filminden bahsetmesi,
Youtube de o filmi bulup izlememe neden oldu.
Filmin yapım tarihi 1940 Senaristi de ;
Nazım Hikmet Ran (Mümtaz Osman takma adıyla)
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
Ellerinize ve emeklerinize sağlık.
Şimdi sizden ricam ;
İzin verirseniz,
Bu paylaşımınızı facebook sayfa dostlarımla da bilmece formatında paylaşmak istiyorum.

Selam, sevgi ve saygılarımla.
HACILI
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,827
.....
Şimdi sizden ricam ;
İzin verirseniz,
Bu paylaşımınızı facebook sayfa dostlarımla da bilmece formatında paylaşmak istiyorum.

Selam, sevgi ve saygılarımla.
HACILI


Ne demek sevgili "HACILI" üstadım, iltifatlarınızın üstüne bunları facebook'ta paylaşacak olmanız beni bir kat daha sevindirir.
Marifet iltifata tabi derler (daha önce de kullanmış mıydım bu sözü?) Sizlerin takdirleri ve hatta varsa eleştirileriniz beni daha çok teşvik edecektir. Beğendiğinize çok sevindim.
Saygılar.

 
Üst