scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901

"Testus" Milliyet
Bilginizi Test Edin - 428
Hazırlayan: Ahmet Turhan Altıner
İllüstrasyonlar: Koray Nergiz

"Milliyet" gazetesinin 3 Şubat 2002 tarihli Pazar ekinden alınmış bu testin başlığı "Karakuşi hukuk".

r3pnyz.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901

1894 yılında Fransız ordusunda görevli Yahudi asıllı Yüzbaşı Alfred Dreyfus haksız yere Almanlara casusluk yaptığı gerekçesiyle suçlanır ve Şeytan Adası'na sürgüne gönderilir (Hani şu "Kelebek" romanının/filminin kahramanının sürüldüğü Fransız Guyanası'ndaki ada). Nihayet gerçek hain bulunur ama Fransız ordusu düzmece bir davayla haini suçsuz çıkarmaya çalışır. Bu sırada ünlü Fransız yazar Émile Zola devlet başkanına "İtham ediyorum" (J'accuse) başlıklı bir mektup yazar. Olayı örtbas edenleri açığa çıkaran ve gerçekleri anlatan bu mektup gazetede de tam sayfa yayımlanır. "Dreyfus Davası" olarak tarihe geçen bu meşhur hukuk skandalı popüler kültürde de yerini alır. Bu konuda çevrilen birçok filmden biri de 1958 yapımı ABD-İngiltere filmiydi. José Ferrer hem yönetti hem de Yüzbaşı Dreyfus rolünü üstlendi.

itham_e_Zola_Ferrer.jpg

Not: Filmin Türkiye'de gösterildiğine dair IMDb ve benzeri kaynaklarda bilgi yok. Oysa gösterildiğine emindim. Milliyet Arşivi'nde ilanını buldum: Film 4 Ekim 1960'ta "İtham Ediyorum" adıyla gösterilmiş (Yeni Melek sineması). Yani IMDb "Çizgi Diyarı"na bakarak arşivini güncelleyebilir!

itham_e_ilan.jpg

Son düzenleme: