Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"Testus" Bilginizi Test Edin - 224 Hazırlayan: Ahmet Turhan Altıner
Haftalık "Nokta" dergisinin 1 Mayıs 1988 tarihli sayısından alınmış bu testte vampir miti, ve onun tarih, edebiyat ve popüler kültürdeki yansımaları ele alınmış. Testin başlığı ise "Sivrisinek irisi vampir".
"Drakula" Romence şeytan anlamına gelen "drak"tan geliyormuş. Hani bir de "trak geldi" diye bir deyim var. Tiyatroda oyuncunun nutku tutulup repliklerini unutması ve sahnede öylece kalakalmasına deniyor (hattâ "nerede trak orada bırak" diye de argo deyim türetilmiş bu durumdan.) Trak sözcüğünün kökenine baktım, İngilizce "trac"tan geliyormuş, ona da Fransızcadan geçmiş. Sözcüğün "drak"la bir bağlantısı olabilir mi diye araştırdım, bilinen sözlüklerde yok.
Türkçede "Şeytan geçti" diye bir deyim vardır, hani birkaç kişinin konuştuğu sırada aniden kısa bir süre sessizlik olması durumunda kullanılan bir söz. Tiyatrodaki "trak geldi" deyimine çok benziyor Bu ikisinin üzerine bugün "Drakula" sözcüğünün Romence şeytan anlamına gelen "drak"tan geldiğini öğrenince aklıma şu geldi: Acaba tiyatro terimi olan "trak" sözcüğünün kökeninde "drak" mı var? (Tiyatro oyuncusu repliğini unutunca_yani susunca_"drak" (şeytan) mı geçmiş oluyor sahneden?!).
Etimojoji sözlükleri dahil hiçbir sözlükte bulamadım. Şayet daha spesifik (folklorik) kitaplarda filan bu bağ kurulmuşsa bu çok ilginç olurdu.