scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,910
Altın Saçlı Kız
Bir Pakistan Halk Masalı
(Çizgi Roman Derlemesi)
1964 Hayat Mecmuası Tefrikası
Derleyen: A.B. Rajput
Resimleyen: Orhan Büyükdoğan
26 sayfa, 79 MB, ~3000 px, CBR
Bir Pakistan halk masalından yola çıkılarak üretilmiş bu çizgi roman haftalık Hayat Mecmuası'nda 1964 yılında 23 hafta boyunca arka kapak altında tefrika edilmiş. Çizgi romanı Orhan Büyükdoğan resimlemiş. Çizer hakkında internette şu sözler yer alıyordu: "Türkiye’nin ilk çizgi filmcilerinden olan Orhan Büyükdoğan, 1960’da Güzel Sanatlar Akademisi’nin resim bölümünden mezun olmuştur. O dönemdeki birçok karikatür sanatçısı gibi reklam ajanslarına çizgi filmler üretmiştir. Eti Bisküvilerinin ‘’Bir bilmecem var çocuklar’’ sloganlı reklamları ve 1975 yılında hazırladığı ‘’Yöneticimiz uyuyor mu?’’ izocam reklamları Büyükdoğan'ın hazırladığı yüzlerce reklam filminden en bilinenleri. Türkiye'nin ilk çizgi film bölümü olan Anadolu Üniversitesi çizgi film bölümünün kurucularındandır. Çocuk Vakfı tarafından 11 Şubat 1992 AKM çizgi film dalında ödül aldı. Çizgi film, karikatür, illüstrasyon, resim çalışmaları yapmıştır. Bir dönem Orhan Büyükdoğan Cartoon Studio isimli Animasyon stüdyosu kuran Büyükdoğan, Trt’ye ve Kültür Bakanlığına projeler hazırlamıştır. Bu filmlerden bazıları Dede Korkut, Bamsı Beyrek ve çevre korunmasıyla ilgili eğitim filmlerinden oluşan 13 bölümlük bir çizgi dizi bütünüdür. Ahşap adamlar, cam adamlar ve kağıt adamlar sanatçının ünlü karikatür serileridir. Çok özel bir teknikle ürettiği Quant-Art tabloları sanatçının özgün çalışmalarındandır. Quantum, klasik müzik ve tasavvuf ilgilendiği konular arasındadır." Şimdi ÇD'na bir göz attım, 1978 yılına da Doğan Kardeş dergisine "Leylek Padişah"ı çizmiş.
Dergilerin bulunduğu cilt her zamanki gibi yine ciltçinin giyotininin gazabına uğramış ve kenarları çok düzensiz kesilmişti, üstüne üstlük arka kapaktaki bazı hediye kuponlarının da dergilerin ilk sahibi tarafından kesilmiş olması bana Photoshop'ta bayağı bir iş çıkardı. Elimden geldiğince düzeltmeye çalıştım. İki versiyon halinde sunuyorum: İlki tarandığı renklerini değiştirmeden, olduğu gibi sunduğum doğal versiyon. İkincisi de sepya tonu uyguladığım versiyon. Umarım beğenirsiniz.
Bu derlemeyi sevgili Shoryuken'in şahsında tüm diyardaşlarım için sunuyorum
İyi okumalar dilerim.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)
Moderatör tarafında düzenlendi: