scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,905
Bilinmeyen Dünyası - Sayı: 032
İnsan Beyninin, Uzayın ve Zamanın Bilinmeyen Dünyası
Karacan Yayınları, 250 TL
28 sayfa, 88 MB, 300 dpi, CBR
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(GglDrv)Tam adı "İnsan Beyninin, Uzayın ve Zamanın Bilinmeyen Dünyası" Karacan Yayınları"nın 1985 yılının başında yayımlamaya başladığı paranormal ve psişik gizemli olayları (UFO'lar, hayaletler vs) inceleyen bir dergidir. Dergi dedim ama aslında bu tür yayınlara tam olarak dergi demek doğru mu, bilmiyorum. Zira bunlar haftalık fasiküller halinde yayımlanmış olmakla birlikte isteyen okuyucular bunları kendileri ciltliyorlar ve yayın sona erdiğinde, eldekiler artık bir kitap ya da ansiklopedi şeklini almış oluyordu. Bunlar da 120 sayı sonunda bitmiş ve yayınevi ayrıca elindeki fasikülleri bir araya getirerek 10 cilt halinde ansiklopedi formatında yeniden piyasaya vermişti. Zaten cilt yapılması ve kitap/ansiklopedi oluşturulması maksadıyla yayımlandığı, fasiküllerdeki sayfa sayılarının birbirini takip etmesinden yani bir sonraki fasikülde sayfa no'ların kaldığı yerden devam etmesinden belliydi. Esasen derginin orijinalinde de bu böyleydi. Bu dergilerin orijinali İngiliz Orbis yayınevinin çıkardığı bir yayın (Orbis'i şimdi İtalyan De Agostini grubu satın almış). Orijinal adı "The Unexplained" (açıklanamayanlar) olan seri İngiltere'de 1980-1983 arasında 157 sayı çıkmış ve sonunda 26 cilt oluşturmuş. Türkçe versiyonunun (Bilinmeyen) künyesinde İngiliz editörlerin adları da yayın kurulu içinde yer alıyor. Renk ayrımı İngiltere'de yapılmış, demek ki klişeler İstanbul'a hazır geldi ve burada Hürriyet ofset tesislerinde basıldı (dizgi Karacan yayınlarında yapılmış). Orijinalinde olduğu gibi bizde de sayfa numaraları her fasikülde kaldığı yerden devam ediyordu. İngiltere'de 157 sayı devam eden dergi bizde 120 sayı sürdü ve 12'şer sayılık 10 cilt halinde tekrar pazarlandı. Türkiye serisinin yayın kurulunun başında mitoloji, parapsikoloji, astroloji, inanç turizmi gibi konular üzerine çalışmalar yapan yazar, editör, yayıncı, müzisyen ve belgeselci Ata Nirun vardı (2019'da vefat etmiş). Bu derginin ilk sayısını sevgili "yaziciahmet" geçen yıl ÇD'nda sunmuştu.
Dergilerin ÇD'ndaki sayıları çoğaldığında ve bir sıralı liste oluşturduğumuzda bu bilgileri sıralı liste sayfasına da alırım. Buradaki gibi bir miktar kapaklı dergi taraması daha elime geçti (önce bunları ve başkalarını kaybettiğimden bahsetmiştim). Temizlik yaparken birkaç tane eski IDE disk buldum. ama IDE kablolarını bulamadım (anakartımda girişleri var oysa). Evde 4-5 tane de eski HDD kutusu buldum, ama hepsinin USB girişleri bozuktu. Kutulardan birinin FireWire bağlantısı vardı ve mucizevi şekilde çalışıyordu (FireWire eskiden video çevirirken video yakalama katları ile birlikte çok kullandığım hızlı bir bağlantıydı, şimdilerde demode (gereksiz kalmış) galiba). Bu bağlantı sayesinde hard diskin içine girebildim ve kaybettiğimi sandığım birçok dosyaya erişebildim. Aralarında bu kapaklı Bilinmeyenler de vardı. Sanırım 15-16 tane olmalı. Bir miktar da kapaksız varmış. Elinde bu dergilerden olanları paylaşıma teşvik eder umuduyla önce kapaklıları sunayım dedim. Eski tarayıcılarla yaptığım eski taramaları ham şekliyle muhafaza etmişim. Düzenlemek azıcık zaman alıyor.
Saygılarımla.
Son düzenleme: