scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,208
- 76,207
CLASSICS ILLUSTRATED - 007 - Robin Hood
(Anonim)
Serideki Sıra No: 007
Eser: Anonim hikâye
Resimleyen: Jack Sparling
Yayıncı: Gilberton Company (ABD)
Yayın tarihi: 1964
Dili: İngilizce
Fiyatı: 15 ¢
Türkiye Fiyatı: 76 Kuruş ("Frenç-Amerikan Kitap Evi")
Period: Albümler o dönemde yılda 8 kez çıkıyordu
Tıpkı Çekim, minimal müdahele, 112 MB, 2000px, 300 dpi, 52 sayfa, CBR (rar-->cbr)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(MediaFire)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)"Classics Illustrated" serisinden "007" sıra numaralı çizgi roman "Robin Hood" herkesçe bilinen eski bir İngiliz halk öyküsüne dayanmaktadır. Zenginleri soyup onlardan aldıklarını fakirlere dağıtan bu haydutun yaşamına dair ilk folklorik hikâyeler 10. yüzyıla kadar dayanır. Onunla ilgili en eski efsanelerde bir çiftçi olarak betimlenen bu halk kahramanı, sonradan bir Norman soylusu haline getirilmiştir. Bu folklorik öykünün sayısız roman, tiyatro ve sinema uyarlamaları vardır. Anonim bir öykü olduğu, yani herhangi bir telif sorunu olmadığı için adaptasyonlar baştan beri daha serbest ve yaygın yapılmıştır. Buradaki çizgi roman adaptasyonunu "Jack Sparling" (1916-1997) resimlemiş. hemen tüm büyük comics şirketinde (DC Comics, Dell, Gold Key, Marvel) sayısız albüm resimlemiş olan Sparling, "Classics Illustrated" için sadece 2 albüm çizmişti (diğeri Mark Twain'in "Connecticut Yankee in King Arthur's Court"). Bendeki "Robin Hood" nüshası kapaksızdı. Kapak hariç taramalar bana aittir, kapağı internetten temin edip ekledim. Kapak 1964 yılın ait, ama dergi hangi yıla ait bilmiyorum. Arka kapak orijinal ve 76 kuruş fiyat damgası var, yani kapak 1964'ün ama albüm 1964'ten daha önceki bir yıla ait olabilir.
"Robin Hood"a ait sinema uyarlamalarının en ünlüsü 1938 tarihli "Michael Curtiz" filmi "The Adventures of Robin Hood"du. "Errol Flynn" ve "Olivia de Havilland" ın oynadıkları bu Technicolor film Türkiye'de 1950'lerde "Vatan Kurtaran Aslan" adıyla gösterildi. Fotoğrafta bir dönem çok moda olan "sinema feneri" de ihmal edilmemiş, Beyoğlu'ndaki "Lale" sinemasının girişini süslüyor. "Sinema fenerleri", devasa tanıtım panolarına verilen addı ve çok yaratıcı biçimlerde, kabartmalı, çok parçalı, ışıklandırmalı, üç boyutlu vb yapılırdı. Buradaki görkemli örnekte seyirciler "Errol Flynn"in bacakları arasından geçerek sinemanın lobisine giriyorlardı, dikkat edilirse kılıç tutan eli de 3 boyutludur. 1970'lere kadar kullanıldığını hatırlıyorum bu sinema fenerlerinin. Devasa fenerlerin Beyoğlu sinemalarından arta kalan daha küçük parçaları, filmlerin Anadolu sinemalarındaki sonraki gösterimlerinde de kullanılırdı.
Son düzenleme: