tayyare
Yönetici
- 22 Nis 2019
- 867
- 16,873
MangAnime Dergisi
"Comics, Fumetti ve Frankafon gibi Manga da Japonya'dan çıkıp dünyaya yayılmış bir çizgiroman ekolü. Anime de bu çizgiroman ekolünün içinden doğmuş ve bir sektöre dönüşmüş çizgifilm akımı. Türün bizdeki ilk ve tek süreli yayını, sadece 2 sayı olmak üzere 2003'te "mangAnime" adıyla çıktı. Bülent Tellan'ın editörlüğünü ve grafık tasarımını üstlendiği derginin yazarları arasında Sadi Konuralp de yer aldı. Eğer bu türün tutkunuysanız ve konu hakkında araştırma
yapıyorsanız bu dergileri bulmalısınız. Manga ve Anime'nin 2000'ler başında ülkemizde en popüler olan ve hakkında konuşulan örnekleri bu dergilerde incelenmiş."
Alıntı:
Bilinmeyen En İyi Mizah ve Çizgi Roman Dergileri - aksamsefasi
--------------------------------------------------------
"İstanbul`da Kiraz Çiçeği Yayıncılık tarafından yayınlanan derginin Sahibi Burak N. Aydın, Editörü Bülent Tellan`dı. Derginin Yazı Kurulunda ayrıca Onur Alparslan, Güneş Varel, Mustafa Özbiçer, Mutlu Binark ve Sadi Konuralp yer alıyordu. Türkiye`de Anime ve manga tutkunlarına hitap eden derginin ilk sayısı Haziran 2003 tarihinde yayınlandı 48 siyah/beyaz sayfa ve renkli kapaktan oluşan derginin İlk sayısının dosya konusu Spirited Away'di. Derginin ikinci sayısı 2003 yılı Kasım ayında yayınlandı. Derginin ikinci sayısında oldukça detaylı bir şekilde hazırlanmış Neon Genesis Evangelion tanıtımı, "Çıplak Ayaklı Gen (Barefoot Gen)" üzerine bir analiz, Clamp incelemesi, Lone Wolf & Cub incelemesi ve fansublar gibi birçok konu yer alıyordu.
MangAnime dergisi, telif haklarında yaşanan sorunlar yüzünden 2. sayısının ardından yayıncıları tarafından kapatıldı. Derginin yazı kurulundan Onur Alparslan derginin kapanışı ile ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştı:
"...Derginin kapanmasında diğer bir büyük etken Türkiye`dekinden çok farklı olan Japonya`nın telif hakları yasalarının çıkarmış olduğu ciddi sorunlar oldu. Japonya`daki telif yasalara göre dergide kullanılan her bir anime veya manga resmi için animenin veya manganın lisans sahibi olan şirketten ayrı bir yazılı izin (mesela dergide 40 resim varsa 40 ayrı izin) almak gerekmekte ve antlaşmalara göre bu yasalar Türkiye`yi de bağlıyor. Türkiye`deki lisans sahibi şirketlerden izin almada herhangi bir sorun olmamasına karşın maalesef Türkiye`de çok az sayıda anime`nin lisans temsilcisi bulunmakta. Bu kadar az sayıdaki anime ile 52 sayfalık sürekli yayınlanacak bir dergide maalesef doyurucu bir içeriğe sahip olmak imkansız. Bu nedenle Türkiye`de temsilcisi olmayan diğer anime ve manga`ların lisans sahibi şirketlerine ulaşmak için ciddi bir çalışma yürütüldü. Şirketlerle bağlantı kurulmaya çalışıldı. Ayrıca Japonya`nın Türkiye`deki resmi ve ticari temsilcilikleriye görüşmeler yapıldı. Maalesef şirketlerin hiçbiri yanıt vermedi. Japonya`nın Türkiye`deki resmi ve ticari temsilcilikleri de maalesef yardımcı olamadılar. Ayrıca görüştüğümüz temsilciler Japonya`daki telif yasalarına göre dergi yazarlarına şirketlerin Japonya`da dava açılabileceğini, şirketlerin bunu yapmaktan çekinmediklerini ve bunun ciddi sorunlar doğurabileceği belirttiler. Japonya`daki şirketlerden yanıt almanın çok zor olduğunu, başarılsa dahi Türkiye`den böyle bir derginin tek bir sayısındaki resimler için yazılı izinleri almanın bile en az 1 sene süreceğini belirttiler. Son olarak, Ankara`daki Japonya Büyükelçiliği yetkileri dergideki tüm resimler için yazılı izin alınıncaya kadar derginin durdurulması konusunda çok ciddi bir uyarıda bulundu. Sonuç olarak derginin yeni sayısı tamamen basıma hazır olmasına rağmen basılamadı. Verilen çabalar sonuç vermedi ve maalesef dergi kapandı."
Alıntı:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
MangAnime - Sayı 1 - Haziran 2003 BelaMatador
MangAnime - Sayı 2 - Kasım 2003 yeryüzü
Geçici Not: Haklarında bilgi son derece kısıtlı. Eski bir
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
yazarının dergilerin sahibi olduğundan bahsettiğini gördüm, blog sahibinin once ismini, sonra facebook hesabını bulup dergileri kopyalayabilme ihtimali konulu bir mesaj yazdım ama dönüş olmadı ne yazık ki. Sayın Yeryüzü 2. sayıyı siteye kazandırdı, ilk sayı için hala beklemedeyiz.
Moderatör tarafında düzenlendi: