gitarisyen
Çeviri & Balonlama
İKİ ESKİ, BİR YENİ / gitarisyen ÜÇLEMESİ
ÇİZGİ ROMANIN KONUSU / ÖZETİ:
Aşağıda sunumunu yaptığım "Robinson Crusoe - 1964" adlı bu çalışma;
1-) Tom Sawyer'ın Maceraları - 1957
2-) Robinson Crusoe - 1964
3-) Denali - 2013
adlı üç çizgi romanın çeviri ve balonlamasından oluşan ve (bu çizgi romanlardan ikisi eski, birisi yeni tarihli olduğundan) "İki Eski, Bir Yeni / gitarisyen Üçlemesi" adını verdiğim proje kapsamında oluşturulmuş olup, aşağıda linkini verdiğim başlıklara tıklayarak bu projeyi oluşturan çizgi romanların çeviri ve balonlamasıyla ilgili konulara ulaşabilirsiniz:
3-) Denali - 2013
3-) Denali - 2013
adlı üç çizgi romanın çeviri ve balonlamasından oluşan ve (bu çizgi romanlardan ikisi eski, birisi yeni tarihli olduğundan) "İki Eski, Bir Yeni / gitarisyen Üçlemesi" adını verdiğim proje kapsamında oluşturulmuş olup, aşağıda linkini verdiğim başlıklara tıklayarak bu projeyi oluşturan çizgi romanların çeviri ve balonlamasıyla ilgili konulara ulaşabilirsiniz:
3-) Denali - 2013
ÇİZGİ ROMANIN KONUSU / ÖZETİ:
1659 yılında Robinson Crusoe’nun da içinde bulunduğu bir gemi, aniden çıkan müthiş bir fırtına sonucunda kaza yapar. Kazadan tek kurtulan kişi olan Robinson Crusoe ıssız bir adaya çıkar. Gemi enkazında bulduğu malzemelerle kendine bir barınak yapan Robinson, uzun yıllar adada tek başına yaşam savaşı verir ve bu arada tarımı, avcılığı, ekmek pişirmeyi öğrenir. Kendisine ilkel ama güzel bir hayat kurar. Ancak bir gün adada dolaşırken bulduğu bir ayak izi ve insan kemikleri sebebiyle Robinson Crusoe’nun yalnız olmadığını anlaması uzun sürmeyecek ve hayatı değişecektir.
ÇİZGİ ROMAN HAKKINDA BİRKAÇ SÖZ:
Çizgi Romanın Özellikleri:
Orijinal Adı: Robinson Crusoe
Ülkesi: A.B.D.
Yayıncı: Dell Comics / Western Publishing
Uyarlayan / Çizen: Jack Sparling
Türü: Macera, Aile
Yayın Tarihi: 1964
Orijinal Dili: İngilizce
Macera Durumu: Tam Macera
Uygunluğu: Genç / yetişkinler / çocuklar için uygun
Renk Durumu: Tamamı renkli
Sayfa Sayısı: 36
Çizgi Roman Hakkındaki Görüş ve Düşüncelerim:
Çizgi Romanın Özellikleri:
Orijinal Adı: Robinson Crusoe
Ülkesi: A.B.D.
Yayıncı: Dell Comics / Western Publishing
Uyarlayan / Çizen: Jack Sparling
Türü: Macera, Aile
Yayın Tarihi: 1964
Orijinal Dili: İngilizce
Macera Durumu: Tam Macera
Uygunluğu: Genç / yetişkinler / çocuklar için uygun
Renk Durumu: Tamamı renkli
Sayfa Sayısı: 36
Çizgi Roman Hakkındaki Görüş ve Düşüncelerim:
Robinson Crusoe’yu bilmeyenimiz yoktur sanırım. Issız bir adada 28 yıl boyunca yaşam mücadelesi veren bu cesur maceracı, çocukluğumuzda çoğumuzun düşlerini süslemiştir. İşte ben de “klasik”lere olan sevgim nedeniyle defalarca kitabını okuyup, filmlerini izlediğim bu hikâyenin çizgi romanını bulunca çok sevindim ve Jack Sparling’in çizgileriyle “Dell Comics / Western Publishing” tarafından 1964 yılında yayımlanmış bu eseri sevenlerine Türkçe olarak sunmak istedim.
Çizgi romanın konusunu hepimizin bildiğini düşündüğüm için içeriğinden hiç bahsetmeyeceğim. Ancak bu uyarlama çizgi romanın çizimleri, akıcılığı ve heyecanlı yapısının çok hoşuma gittiğini söylemeden de geçemeyeceğim. Umarım siz de severek okursunuz.
Bu arada, çizgi romanın başında ve sonunda çizgilerle verilen iki ayrı bilgi bende büyük merak uyandırdı ve araştırınca bunların gerçekten doğru olduğunu gördüm. Önemi sebebiyle burada da paylaşmanın uygun olacağını düşünüyorum:
ÇEVİRİ VE BALONLAMA HAKKINDA BİRKAÇ SÖZ:
Çeviri ve Balonlamada Kullanılan Font Bilgileri:
(2000x2818 çözünürlük için)
Font Adı: CCTimSaleLower (Genel olarak)
Font Büyüklüğü: 32
Font Adı: Franklin Gothic Demi (Ön Kapak / Manşet)
Font Büyüklüğü: 48
Font Adı: Clairvaux (Ön Kapak / Çeviri Etiketi)
Font Büyüklüğü: 54, 60
Font Adı: Franklin Gothic Demi (Ön İç Sayfa / Başlık)
Font Büyüklüğü: 100
Font Adı: Arial TUR (Ön İç Sayfa / Telif Metni Çevirisi)
Font Büyüklüğü: 19
Font Adı: Steelfish Outline (Arka İç Sayfa / Başlık)
Font Büyüklüğü: 100
Font Adı: Army Wide (Arka Kapak / “Reklam Metni” Başlık Çevirisi)
Font Büyüklüğü: 150, 100
Font Adı: Arial (Arka Kapak / “Reklam Metni” Çevirisi)
Font Büyüklüğü: 28, 26, 16
Çeviri ve Balonlama Süreci:
Eski tarihli çizgi romanları seviyorum. Onları okumak, dakikalarca resimlerine bakmak ve çevirisi için uğraşmak bana zevk veriyor. Ancak bu nostaljik eserlerin çeviri ve balonlamasının yapılması sırasında, sayfaları daha kaliteli ve düzgün bir hâle getirmeye çalışmak gibi bir zorluk var. Çeviri ve balonlamasını yaptığım bu çizgi romanda da böyle oldu. Sayfaların çözünürlüğünü yükseltmek, silmek, temizlemek ve parlatmak, eski tarihli nüshalardan taranmış olduğu için sayfa kenarlarında oluşan lekeleri gidermek epey zaman alıyor. Ne derece başardım bilmiyorum ama, ustalardan edindiğim bilgilerin yardımıyla çizgi romanın Türkçe hâlini sayfa kalitesi açısından olabildiğince okunur bir şekle sokmaya çalıştım.
Bunun dışında bu çizgi romanın çeviri ve balonlamasıyla uğraşmak benim için büyük bir keyif oldu. Ön hazırlıklarını tamamladıktan sonra çalışmanın tamamını bitirmem bir haftamı aldı. Umarım siz de zevkle, keyifle okursunuz…
ÇİZGİ ROMANDAN ÖRNEK İKİ SAYFA:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Keyifli okumalar…
KISA SÜRELİ BİR VEDA: Bazı işlerim ve birkaç gün sonra çıkacağım yurt dışı seyahatlerim dolayısıyla yaklaşık bir ay kadar Çizgi Diyarı'mızda bulunamayacağım. Bu zorunlu mazeretim için affınızı diliyor ve izninizi istiyorum. Tüm dostlara güzel, keyifli, sağlıklı ve bol çizgi romanlı günler...