Ayın kahramanı Kızılmaske olunca Özcan Eralp'ten bahsetmeden geçmek olmaz. Türk çizgi roman tarihinin önemli simalarından olmasına rağmen gerekli ilgiyi göremediğini düşündüğüm Eralp'in özellikle İsveç kökenli Kızılmaske maceralarına katkısının çok büyük olduğunu söylemeliyiz. Forumumuzda Özcan Eralp'le ilgili genişçe bir tanıtım yazısı var:
Özcan Eralp Biyografi
Biz bu biyografide Eralp'in Kızılmaske serüvenine odaklanacağız:
"1967 yılında İsveç'e gittim, orada dört sene kadar kaldım. Ülkenin en büyük yayınevinde çalışıyordum. İtalyanlardan Fantoma'lar (Kızılmaske) geliyor. Çok kötü, uyduruk işler. Satışlar düşüyor. Biz yapalım dedim senaryo ne olacak diye telaşlandılar. İncil değil ya bu kardeşim dedim. Razı oldular. Aynı Amerikalılar gibi tertemiz işler yapıyoruz. Antiskopa koyuyoruz pırıl pırıl çıkartıyoruz. Dergi yüzotuzbinden üçyüzellibin satışa çıktı. Öyle devam etti. Ben Türkiye'ye dönmeye karar verdim. Önce istemediler. Sonra çözümü bulduk. Postayla buradan yollamaya başladım."
Levent Cantek'in "Türkiye'de Çizgi Roman" isimli kitabında Özcan Eralp kendi dilinden böyle özetliyor Kızılmaske ile olan serüvenini.
Önce kimi balonlama işleri ve İtalya'dan gelen maceralarda kimi eklemelerle başlıyor ilişki. Zaman zaman Lee Falk'un gazete bantlarında yer alan öykülerinin yeniden çizimi işine girişiyor. Bu yeniden çizim çalışmalarında orjinaline pek sadık kalmayı tercih etmemiş:
Yukarıdaki resimde soldaki panel Wilson McCoy tarafından yaratılan orjinal çizim. Sağdaki ise Özcan Eralp tarafından yapılan yeniden çizim.
Eralp'in yukarıdaki örnekte olduğu gibi Falk tarafından yaratılan öykülere yeniden çizerlik yapması, Lundström, Granberg, Broberg gibi kimi İsveçli senaristlerin ürettiği öykülere çizer olarak eşlik etmesi ve nihayetinde kendisinin hem yazdığı hem çizdiği Kızılmaske öyküleri onun Kızılmaske'ye katkısının ne kadar büyük olduğunu gösterir.
İmzasının olduğu çok sayıda Kızılmaske öyküsüyle ilgili tam listeye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Levent Cantek'ten devam edelim: "Eralp, bu Kızılmaskeler'i uzun yıllar çizmeyi sürdürdü. Bu çalışmalarının bir kısmı, Tay Yayınları'nca Eralp'in sigorta primlerini ödeme karşılığında yayınlandı. Buna karşılık Eralp, yakın arkadaşı Sezgin Burak'ın ailesine onun ölümünden sonra yardım etmek için, hayalet çizer olarak yaptığı 'Tarkanlar' dışında doksanlara kadar iç piyasayla hiç çalışmadı. Geçimini yurt dışına hazırladığı Kızılmaskeler sağlıyordu."
Eralp'in çalışmalarından iki örnek verelim:
Türkiye'de yayımlanmış olan ve forumumuzda bulunan Eralp çalışmalarına da aşağıdaki ilgili linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz:
Esirciler: (Yazarlar: Lundström, Eralp / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #17)
Fantom Hazinesi: (Yazar ve Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #18)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #92)
Cinayet Zinciri: (Yazar: Donne Avenell / Çizer: Eralp)
Şampiyona Karşı: (Yazar: Lee Falk / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #268)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #09)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #10)
Savaş Tehlikesi: (Yazar: Janne Lundström / Çizer: Eralp)
Beyaz Zehir: (Yazar: Anders Eklund / Çizerler: Bertil Wilhelmsson / Eralp)
Büyük Yarış: (Yazar: Norman Worker / Çizerler: Bertil Wilhelmsson / Eralp)
Banka Soygunu: (Yazar: Lee Falk / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #272)
Ormanlar Kralı: (Yazar: Lee Falk / Çizer: Eralp)
Sahte Harita: (Yazar: Janne Lundström / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #270)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #11)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #12)
Çalınan Elmas: (Yazar: Joe Gill / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #274)
Kralların Mağarası: (Yazar: Joe Gill / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #271)
Firar: (Yazar ve Çizer: Eralp)
Tagama Zor Durumda: (Yazar: Donne Avenell / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #13)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #87)
ve elbette
Kızılmaske İstanbul'da: (Yazar: Janne Lundström / Çizer: Özcan Eralp)
Kızılmaske İstanbul'da
Yukarıda verdiğim linkler Özcan Eralp'in şu an itibariyle forumumuzda yer alan çalışmaları. Serilerin eksikleri tamamlandıkça üstadın diğer çalışmaları da forumumuzda yer alacaktır. Üstadın Kızılmaske ile ilgili tüm çalışmalarına dair bilgi sahibi olmak isteyenler yukarıda verilen ilgili linke göz atabilirler.
Yararlanılan Kaynaklar:
Levent Cantek, "Türkiye'de Çizgi Roman" (3. Baskı), 2012: İstanbul, s.230-231
ve elbette Çizgi Roman Diyarı | Çizgi Roman Hepimizin! - Çizgi Roman,Karikatür,Resim Forumu
Özcan Eralp Biyografi
Biz bu biyografide Eralp'in Kızılmaske serüvenine odaklanacağız:
"1967 yılında İsveç'e gittim, orada dört sene kadar kaldım. Ülkenin en büyük yayınevinde çalışıyordum. İtalyanlardan Fantoma'lar (Kızılmaske) geliyor. Çok kötü, uyduruk işler. Satışlar düşüyor. Biz yapalım dedim senaryo ne olacak diye telaşlandılar. İncil değil ya bu kardeşim dedim. Razı oldular. Aynı Amerikalılar gibi tertemiz işler yapıyoruz. Antiskopa koyuyoruz pırıl pırıl çıkartıyoruz. Dergi yüzotuzbinden üçyüzellibin satışa çıktı. Öyle devam etti. Ben Türkiye'ye dönmeye karar verdim. Önce istemediler. Sonra çözümü bulduk. Postayla buradan yollamaya başladım."
Levent Cantek'in "Türkiye'de Çizgi Roman" isimli kitabında Özcan Eralp kendi dilinden böyle özetliyor Kızılmaske ile olan serüvenini.
Önce kimi balonlama işleri ve İtalya'dan gelen maceralarda kimi eklemelerle başlıyor ilişki. Zaman zaman Lee Falk'un gazete bantlarında yer alan öykülerinin yeniden çizimi işine girişiyor. Bu yeniden çizim çalışmalarında orjinaline pek sadık kalmayı tercih etmemiş:
Yukarıdaki resimde soldaki panel Wilson McCoy tarafından yaratılan orjinal çizim. Sağdaki ise Özcan Eralp tarafından yapılan yeniden çizim.
Eralp'in yukarıdaki örnekte olduğu gibi Falk tarafından yaratılan öykülere yeniden çizerlik yapması, Lundström, Granberg, Broberg gibi kimi İsveçli senaristlerin ürettiği öykülere çizer olarak eşlik etmesi ve nihayetinde kendisinin hem yazdığı hem çizdiği Kızılmaske öyküleri onun Kızılmaske'ye katkısının ne kadar büyük olduğunu gösterir.
İmzasının olduğu çok sayıda Kızılmaske öyküsüyle ilgili tam listeye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Levent Cantek'ten devam edelim: "Eralp, bu Kızılmaskeler'i uzun yıllar çizmeyi sürdürdü. Bu çalışmalarının bir kısmı, Tay Yayınları'nca Eralp'in sigorta primlerini ödeme karşılığında yayınlandı. Buna karşılık Eralp, yakın arkadaşı Sezgin Burak'ın ailesine onun ölümünden sonra yardım etmek için, hayalet çizer olarak yaptığı 'Tarkanlar' dışında doksanlara kadar iç piyasayla hiç çalışmadı. Geçimini yurt dışına hazırladığı Kızılmaskeler sağlıyordu."
Eralp'in çalışmalarından iki örnek verelim:
Türkiye'de yayımlanmış olan ve forumumuzda bulunan Eralp çalışmalarına da aşağıdaki ilgili linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz:
Esirciler: (Yazarlar: Lundström, Eralp / Çizer: Eralp)
Fantom Hazinesi: (Yazar ve Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #18)
Cinayet Zinciri: (Yazar: Donne Avenell / Çizer: Eralp)
Şampiyona Karşı: (Yazar: Lee Falk / Çizer: Eralp)
Savaş Tehlikesi: (Yazar: Janne Lundström / Çizer: Eralp)
Beyaz Zehir: (Yazar: Anders Eklund / Çizerler: Bertil Wilhelmsson / Eralp)
Büyük Yarış: (Yazar: Norman Worker / Çizerler: Bertil Wilhelmsson / Eralp)
Banka Soygunu: (Yazar: Lee Falk / Çizer: Eralp)
Ormanlar Kralı: (Yazar: Lee Falk / Çizer: Eralp)
Sahte Harita: (Yazar: Janne Lundström / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #270)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #11)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #12)
Çalınan Elmas: (Yazar: Joe Gill / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #274)
Kralların Mağarası: (Yazar: Joe Gill / Çizer: Eralp)
Firar: (Yazar ve Çizer: Eralp)
Tagama Zor Durumda: (Yazar: Donne Avenell / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #13)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #87)
ve elbette
Kızılmaske İstanbul'da: (Yazar: Janne Lundström / Çizer: Özcan Eralp)
Kızılmaske İstanbul'da
Yukarıda verdiğim linkler Özcan Eralp'in şu an itibariyle forumumuzda yer alan çalışmaları. Serilerin eksikleri tamamlandıkça üstadın diğer çalışmaları da forumumuzda yer alacaktır. Üstadın Kızılmaske ile ilgili tüm çalışmalarına dair bilgi sahibi olmak isteyenler yukarıda verilen ilgili linke göz atabilirler.
Yararlanılan Kaynaklar:
Levent Cantek, "Türkiye'de Çizgi Roman" (3. Baskı), 2012: İstanbul, s.230-231
Giriş yap veya üye ol.
(deepwoods.org)
Giriş yap veya üye ol.
ve elbette Çizgi Roman Diyarı | Çizgi Roman Hepimizin! - Çizgi Roman,Karikatür,Resim Forumu
Son düzenleme: