scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,208
- 76,122
M-16 Tüfeği El Kitabı
Will Eisner, 1968
Yayıncı: ABD Ordusu, 1968
Çizen: Will Eisner
32 sayfa (17 çift sayfa), ~1112px, 5 MB, CBR
Bu askeri el kitabını resimleyen Amerikalı çizgi roman ressamı "Will Eisner"miş. Önemli bir çizgi romancı olan Eisner 1940'tan başlayarak çizgi roman serisi "The Spirit"i çizmişti. Eisner 2. Dünya Savaşı'na katılmış, o yıllardan başlayarak ordu için çeşitli eğitim kitapları resimlemişti. Bu kitapçıklarda "Jo Dope" diye bir karakter yaratmıştı. Burada bir örneği görülen, askerler için aylık bakım ve kullanım dergisi "PS, The Preventive Maintenance Monthly"yi 1971'e kadar resimledi (ilk sayı 1951'de çıkmış). Burada sunduğum ve derginin özel bir yayını olan "M-16 piyade tüfeği bakım ve kullanım kılavuzu" (The Will Eisner M-16 U.S. Army Rifle Maintenance Booklet) da bunların en ünlüsüymüş. Bu 32 sayfalık el kitabı 1968-72 yılları arasında "Vietnam"da görevli tüm Amerikan askerlerine dağıtılmış. Vietnam'daki hava koşulları göz önüne alınarak, CBR dosyasının ilk sayfasında da görüleceği gibi, el kitabı askerlere özel su geçirmez naylon poşetlerde verilmiş. Askerlerin çoğu yağmurlu ormanlarda görev yapıyordu. Will Eisner'in bir başka özelliği de "A Contract with God" (Tanrıyla bir Anlaşma) adlı kitabıyla çizgi roman endüstrisinde "grafik roman" terimini yerleştirmiş olmasıdır. Bir de 1988'den beri onun adına çizgi roman ödülleri verilmektedir. Will Eisner 2005'te 87 yaşındayken ölmüş. ÇD'nın ansiklopedi bölümünde "Will Eisner" ve "The Spirit" maddeleri mevcut.
Önceki "Oyuncak Tren Kullanım Kılavuzu" paylaşımımda Amerikalıların yaygın bir biçimde eğitim kitaplarında resimli roman formatını kullandıklarını, tıpkı çocuklara yönelik kitaplarda olduğu gibi, eğitim seviyesinin görece daha düşük olduğu erişkin topluluklarına (örneğin rütbesiz askerlere) hitab eden broşür, el kitabı ve kullanım kılavuzu ve hattâ dergilerinde de bu tekniğe başvurduklarından bahsetmiştim. Bu tür kitapçıklara (dergilere) bir örnek olarak ÇD arşivinde bulunsun istedim.Bu arada Amerikan filmlerinde sıklıkla kullanılan bir söz aklıma geldi: "İllâ çizerek mi anlatayım?". Anlayışı biraz kıt olan (anlamamakta ısrar eden) muhatap için kullanılan bir cümle, mutlaka hatırlamışsınızdır. Bu dergiyi ben taramadım, ama biraz düzenleme yaptım. Aslında bu dergiden bir tane de bende var (başka bir sayısı). Elime geçerse onu da sunarım.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(mega)Bu kitabın dikkati çeken bir özelliği de, askerleri motive etmek için olacak, imalı cümlelere de yer verilmiş olması. Örneğin bu sayfada "Bebeğinizi nasıl soyarsınız" diyor ve elinde M-16 tutan bir "bebek" resmi var. Ama asıl kastedilen bebek M-16 tüfeği, onu nasıl sökersiniz denmek isteniyor.
Son düzenleme: